Fordelene ved Kuldeterapi og Sauna terapi

 

Efter hånden mange mennesker søger det ekstraordinære ved, at kaste sig ud i vinterbadning. I 2021 afslørede et nyt studie fra Københavns Universitet, at disse vinterbadere har noget helt særligt at byde på. Ifølge forskningen, publiceret i Cell Reports Medicine, viser vinterbaderes kroppe sig at tilpasse sig ekstreme temperaturer på en imponerende måde.

Kroppens Evne til Tilpasning 
Studiet indikerer, at kombinationen af vinterbadning og saunabesøg muligvis gør kroppen i stand til at regulere både lave og høje temperaturer. Dyppene i koldt vand efterfulgt af en svedetur i saunaen synes at påvirke det brune fedts energiforbrænding og varmeproduktion, hvilket er afgørende for kroppens evne til at tilpasse sig forskellige temperaturer.

Men, hvad er det nu lige det brune fedt er? 

Det brune fedt, som normalt findes i små mængder i voksne mennesker, spiller en central rolle i at forbrænde energi og producere varme. Når vinterbadere udsættes for kulde, frigiver kroppen noradrenalin, et hormon produceret i stressfyldte situationer, der aktiverer det brune fedt og øger kalorieforbrændingen.

Sundhedsaspekter og Potentiale
Dette fascinerende studie antyder, at regelmæssig vinterbadning og saunabrug kan ændre, hvordan det brune fedt opfører sig. Christian Aalkjær, professor ved Aarhus Universitet, mener, at da brunt fedt beskytter mod fedme og potentielt hjertekarsygdom, kan ændringer i dette fedt have betydning for helbredet.

Resultaterne tyder på, at vinterbadere ikke kun har en bedre regulering af kropstemperaturen, men også forbrænder flere kalorier end kontrolgruppen, især når de udsættes for lave temperaturer. Denne højere varmeproduktion antyder, at vinterbadning potentielt kan øge energiforbruget.

Mulig Betydning for Hjertet
Selvom studiet ikke drager konklusioner om vinterbaderes generelle sundhed, åbner det op for spørgsmål omkring det brune fedts potentielle betydning for hjertekarsundhed. Flere undersøgelser vil dog være nødvendige for at afklare, hvor sundt vinterbadning virkelig er.

Begrænsninger og Fremtidig Forskning
Studiets begrænsninger, såsom det relativt lille antal deltagere og mangel på viden om vinterbadernes generelle livsstil, understreger behovet for yderligere forskning. Trods disse begrænsninger mener forskerne, at resultaterne kan have afgørende betydning for vores helbred, da aktiviteten af brunt fedt er forbundet med en reduceret risiko for forskellige sygdomme.

I jagten på det usædvanlige synes vinterbadning og saunabrug at have potentielt gavnlige virkninger på kroppens tilpasningsevne og energiforbrænding. Mens vi endnu ikke kan konkludere, at vinterbadning er den ultimative nøgle til sundhed, åbner dette studie op for spændende perspektiver og motiverer til yderligere forskning på området.

12. Oktober  2021 
kilde:https://videnskab.dk/krop-sundhed/dansk-eksperiment-afsloerer-at-vinterbaderes-kroppe-reagerer-helt-saerligt-paa-kulde/#

Altid sikker checkout

Her kan du handle sikkert, med en af vores forskellige betalingsmuligheder.

30 Dages tilfredshedsgaranti

Prøv udvalgte produkter i 30 dage, utilfreds = pengene retur.

Hurtig levering

Vi har 1-3 dages levering i hele Danmark helt gratis.